DJ Gizmo – Dutch Priority Prestige Award

Na 40 jaar erkenning: DJ Gizmo is de grondlegger van Nederlandse hardcore.

Voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van hardcore muziek kreeg de Haagse DJ Gizmo, alias van Ferry Salee, dit weekend de Dutch Priority Prestige Award. De prijs werd aan de 58-jarige dj uitgereikt op Eurosonic Noorderslag in Groningen. ,,Na veertig jaar ben ik er nog steeds.”

Salee is trots op zijn prijs. ,,Juist omdat ik daarmee ook gezien ben als een van de grondleggers van de hardcore scene.” De Haagse dj begon op zijn twaalfde al met draaien, en draaide al snel in Haagse cafés. Zijn repertoire kon toen nog van alles zijn, maar bij de eerste klanken van de housemuziek die eind jaren tachtig opkwam, werd hij gegrepen door de beats en de diepe baslijnen. Salee draaide in Parkzicht in Rotterdam waar de housemuziek in Nederland voet aan de grond kreeg. Hij draaide op de eerste edities van Rave the City in de Haagse Houtrusthallen in 1991. Dit festival vormde de grondslag voor de Nederlandse hardcorescene en was voorloper van grote feesten als Thunderdome, waar hij ook draaide. Als DJ Gizmo maakte hij deel uit van The Dreamteam, waarmee hij ook optrad op Mysterieland. Hij werkte veel samen met de in de scene bekende DJ Darkraver, ook uit Den Haag afkomstig.

Inmiddels nadert hij de zestig, en is hij nog altijd actief. In maart komt er een nieuw album uit. ,,Om te laten zien dat ik er na veertig jaar nog steeds ben”, zei hij dit weekend nadat hij zijn prijs had gekregen. Uit eigen beweging begint hij over het vele gebruik van xtc op de hardcorefeesten. Salee zegt dat hij ‘alles heeft gebruikt wat God verboden heeft’, dagenlang door kon gaan door het gebruik van pillen. Hij raakte gokverslaafd, en raakte mede door een bezoekje van de fiscus diep in de schulden. Nu houdt hij het rustiger. ,,De muziek is gewoon toch mijn allergrootste drijfveer. Dat is waarvoor ik draai en leef.”

Bron: AD.nl

Comments are closed.